Kylmässä kohotetut patongit

Valmista leipä tänään ja paista huomenna. Kylmässä kohotettu patonki vie enemmän aikaa valmistaa, mutta lopputulos on sen arvoinen.

Valmistus

Murenna hiiva veteen ja sekoita kunnes se on kokonaan liuennut. Lisää loput aineet ja vaivaa taikinaa yleiskoneessa 8-12 minuuttia keskinopeudella. Voit vaivata taikinan myös käsin, mutta se vie kauemmin aikaa. Taikina saa olla löysäkö ja pehmeä, joten älä lisää jauhoja.

Peitä kulho talouskelmulla ja laita jääkaappiin 10-12 tunniksi lepäämään. Jääkaappilepo on tärkeä, sillä sen ansiosta leipään muodostuu täydellisen leivän maku. Taikinan voi jättää jääkaappiin jopa vuorokaudeksi.

Kun taikina on levännyt tarvittavan ajan, ota se jääkaapista ja anna seistä työpöydällä noin tunnin, jotta taikina saavuttaa huoneenlämmön.

Aseta uuni 250 C asteeseen (kiertoilma) ja laita kaksi peltiä uuniin lämpenemään.

Jauhota työpöytä vehnäjauhoilla ja venytä taikina varovasti pitkäksi levyksi. Jaa taikina terävällä veitsellä taikinasta neljä leipää ja asettele ne kahdelle leivinpaperille. Anna leipien nousta vielä hetki.

Tee leipiin 3-4 viiltoa terävällä veitsellä tai partaterällä. Siirrä patongit leivinpaperin avulla kuumien  peltien päälle ja paista 5 minuuttia 250 C asteessa. Heitä paiston alussa muutama ruokalusikallinen vettä uunin pohjalle rapean kuoren saamiseksi. Vähennä lämpö 200 C asteeseen ja paista vielä 8-12 minuuttia kunnes patongit ovat kullanruskeita. Voit käyttää paistamisessa myös pitsakiveä.

Valmiit patongit voit myös pakastaa. Kun haluat tuoretta leipää, ota patonki pakkasesta, anna sen seistä huoneenlämmössä puolesta tunnista tuntiin ja lämmitä rapeaksi 250 C asteessa.