Bagelit eli vesirinkelit

Perinteinen vesirinkeli on parhaimmillaan paahdettuna. Täytä bagel hummuksella ja falafeleilla tai vaikkapa salaatilla, avokadolla ja jalopenoilla. Vaihtoehtoja on loputtomasti!

Valmistus

Valmistusaika 3 tuntia

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Sekoita kunnes hiiva on täysin liuennut. Lisää vehnäjauho, sokeri, suola ja NATURLI’ vegaaninen luomu levite. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa keskinopeudella noin 8-12 minuuttia kunnes se on pehmeä ja joustava. Voit vaivata taikinan myös käsin, mutta se vie pidemmän ajan. Peitä kulho talouskelmulla, jotta taikinan pinta ei kuivu. Anna taikinan levätä joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa puolitoista tuntia.

Kun taikina on levännyt jaa se kymmeneen tasakokoiseen palaan (noin 80 g) ja pyöritä ne palloiksi. Anna nousta liinan alla 10-15 minuuttia.

Muotoile palloista rinkeleitä. Öljyä kädet ja työnnä peukalot varovasti taikinapallojen keskustan läpi ja levitä reikää isommaksi. Tee reiästä tarpeeksi iso, sillä rinkeli kasvaa paistettaessa ja reikä umpeutuu helposti. Aseta jokainen rinkeli omalle pienelle leivinpaperipalalle ja nostata niitä 30 minuuttia.

Lämmitä uuni 200 C asteeseen. Täytä iso kattila kahdella litralla vettä ja lämmitä se kiehumispisteeseen niin ettei vesi kupli liian voimakkaasti. Nosta rinkelit leivinpaperin kanssa ja upota ne yksitellen kiehuvaan veteen. Keitä rinkeleitä minuutti per puoli. Keittäminen antaa rinkeleille kiillon ja varmistaa niiden koossa pysymisen uunipaiston aikana.

Kahden minuutin keittämisen jälkeen nosta rinkelit ritilälle ja sirottele päälle esimerkiksi kurpitsan-, seesamin- tai unikonsiemeniä, juustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja tai kaurahiutaleita.

Paista uunissa 200 C asteessa 18-20 minuuttia kunnes rinkelit ovat kullanruskeita.

Halkaise vesirinkelit kahtia ja paahda ne leivänpaahtimessa. Täytä suosikkitäytteilläsi.

Vesirinkelit säilyvät peitettynä huoneenlämmössä muutaman päivän ja jääkaapissa viikon.